slider1
Dobrodošli na IT Girls Challenge TK 2022
slider2
Za vas smo pripremili raznovrsne IT izazove
slider3
A nadamo se da ćemo se lijepo i zabaviti
previous arrow
next arrow

O projektu

Udruženje profesora i nastavnika informatike TK je iniciralo aktivnost obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u IKT kroz druženje djevojaka „IT Girls Challenge 2022“. JU Gimnazija „dr. Mustafa Kamarić“ Gračanica je ove godine domaćin druženja u kojoj učestvuju još tri škole sa područja kantona JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla , JU Gimnazija Živinice i Richmond Park International Schools. Cilj projekta je motiviranje djevojaka da se aktivnije bave informaciono komunikacionim tehnologijama konkretno u ovom slučaju programiranjem mikrokontrolera.

Ovi susreti su nastali u cilju motivacije učenica da se aktivnije bave programiranjem mikrokontrolera u sklopu projekta "IT Girls dolaze u vaše škole" koji su u okviru inicijative IT Girls inicirale tri UN organizacije UNDP, UNICEF i UN Woman.

U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK u 2021. godini je potpisan sporazum u kojem se predlažu tri škole sa područja TK da uđu u ovaj projekat sa još nekoličinom srednjih škola na prostoru Federacije BiH.

Nakon uspješno izvedene obuke profesora i nastavnika informatike počelo je sa formiranjem IT Girl klubova u Gimnazijama na području Tuzlanskog kantona.

Udruženje profesora i nastavnika informatike TK je vidjelo priliku da se učenice srednjih škola kroz određene aktivnosti povežu na ovom projektu i dobili smo za rezultat prve susrete. 

Ovi susreti su popunjeni aktivnostima tokom cijelog dana. Od takmičenja u općem poznavanju osnovnih pojmova o Arduino, primjenom stečenog znanja na izradi malih projekata, do posjete kompaniji TRING i održavanja mini UT Girls konferencije.

Organizacioni odbor

Nedžad Husičić, dipl.ing.el.
Jasmin Ahmetović, prof.

Fuad Harčin, dipl.ing.el. - Kahoot kviz
Nedžad Husičić, dipl.ing.el. - Zadaci za Arduino radionice

Suhejla Aljić, koordinator za učenike
Lejla Helić, voditelj programa IT Girls kviz
Iman Hadžihasanović, voditelj programa IT Girls radionice
Medina Strašević, voditelj programa na IT Girls konferenciji
Dženan Konjić, voditelj programa na IT Girls konferenciji

Samra Hasić, solo
Irmin Okić, gitara
Tarik Topić, gitara

Eldar Buzadžić, obrada rezultata 
Taira Šabić, fotograf
Belma Hodžić, kamerman i video editor
Ajdin Bešić, web stranica

Ajna Nurić, 
Dženita Bešić